Ju mer stress dess tu fler böcker....

Detta är så typiskt mig.....
 
 
8 av alla bibliotekslånade böcker jag har hemma nu kom med på bilden, kom på att jag har 2 till sen som inte kom med på bilden....
Nä, men ärligt talat det här måste få ett slut!
Blir ju ännu mer stressad av ha en massa böcker liggande hemma som jag tänkt läsa men ändå aldrig kan läsa sååå många.
Målet är att jag aldrig ska ha mer än så här hemma åt gången:
 
1 faktabok
1 roman
1 receptbok

Recension marulaoljan (Uppdaterad längst ner på sidan)

 Here we go, var ju ett tag sen jag skrev någon recension....
 
Äkta vildvuxen och kallpressad marulaolja av märket Shea terra organics
 
Den här oljan använde jag som ansiktsolja under ca tre månader och föll oväntat pladask för den redan från första början :)
(började använda den i mitten av mars)
Värt att nämna för er som inte känner till det är att jag inte har fått det att fungera med någon olja som återfuktare/återfettare på si så där 10 år! (innan det fungerade det finfint med enbart jojobaolja till exempel)
Så nu blev jag som vill använda så rena och bra ingredienser som möjligt till min hud väldigt glad av att marulaoljan fungerade för mig! :)
Obs! Jag har använt den tillsammans med mitt enkla hemmagjorda ansiktsvatten (daggkåpa som jag häller över hett vatten och låter dra ca 20 minuter) som jag tillsätter lite rent glycerin i, utan glycerinet blir oljan ensam tyvärr inte tillräcklig för min hy.
 
Doft:
Nästan doftlös.
Känsla på huden:
Oljan är ganska lätt, nästan lite silkig i sin konsistens och går snabbt in i huden, jag har använt den även under ögonen och det har fungerat bra, vilket det annars inte brukar göra med oljor för mig eftersom jag brukar bli svullen och så brukar det även vanligtvis göra att linjer förstärks och ser djupare ut i huden, inte så kul!
Dryg?
Ja, det skulle jag säga, 1-3  pump räcker till hela ansiktet och efter ca 3 månader finns halva flaskan kvar (det vill säga ca 30 ml)
Flaskan:
Bra förvaring i mörkt glas och med en praktisk pump, precis så som jag önskar att alla oljor vore förpackade.
Efter 3 månader:
Slutade som sagt att använda den efter 3 månader eftersom huden började svida och hetta en del då :(
Först trodde jag att det var solen, men kom senare fram till att så inte var fallet när jag testade den igen när jag var sjuk och inte var utomhus någonting, samma känsla i huden uppstod nämligen även då :(
Öppnade även flaskan och upptäckte då att plaströret som pumpar upp oljan har en vit skum beläggning längst ner där oljan pumpas in, ser ut som om det ligger rester av en hudkräm där (!?)
Någon sådan beläggning har jag aldrig sett förut i oljor.
Härsken?!?
Marulaoljan ska höra till en av de stabilaste oljorna och väldigt rik på antioxidanter som c och e-vitamin, men jag klanske har fått ett dåligt ex?!?Tycker iallafall att det är jättetråkigt att den slutade att fungera och den här vita beläggningen  fanns i flaskan(!?)
Det vita i botten av plaströret som pumpar in oljan, ser vitare ut i verkligheten, men lyckas tyvärr aldrig få  till tillräckligt bra bilder med min kamera :(
 
UPPDATERAD
 
Efter denna recension blev jag först kontaktad via kommentarsfältet av Lovisa på Mjukhud.se 
(återförsäljaren av oljan) därefter hade jag mailkontakt med företaget som i sin tur hade haft kontakt med Shea terra organics för att försöka få reda på vad som kunde vara fel med min Marulaolja, de hade aldrig träffat på något liknande innan.
Hur som helst ledde detta till att jag fick frågan om jag ville ha en ny flaska Marulaolja skickad till mig (gratis) vilket jag gärna ville, så blev det och även en förpackning ekologiskt te i från Pukka som present! :)
Väldigt trevlig och bra service från mjukhud.se måste jag säga! :)
 
Hur gick det med Marulaoljan sen då?
Bara bra, inga konstigheter den här gången alls, oljan fungerar som den ska och ingen beläggning finns i flaskan den här gången! :)
Köpa fler gånger? Det gör jag säkert!
 
Köptes på mjukhud.se för 179kr, kolla in länken om ni vill läsa mer om oljans egenskaper.
 
Betyg: 9/10 :)


Gör fuktkräm din hud lat, rynkig och finnig?

Har ni läst artikeln hos skönhetsredaktörerna (Aftonbladet) där en hudläkare (det finns fler hudläkare som hävdar samma sak) hävdar att smörja in sig med fuktkrämer leder till ökad förekomst av döda hudceller, torrhet, stora porer, akne och känslighet och att bara 15 procent av alla verkligen behöver fuktkrämer?!?
Jag läste den här om dagen och tror att det ligger en hel del i det som står faktiskt.
Här nedan har ni den i allafall :)
 

 
Att smörja in huden regelbundet med fuktkräm har alltid ansetts som den viktigaste delen av hudvårdsrutinen.
Men nu hävdar flera hudläkare att allt smörjande och krämande istället kan förstöra din hud.

- Fuktkrämer är ett tyst hot och en bidragande orsak till hudsjukdomar, menar hudläkaren Rachael Eckel.
I en intervju med australiska Daily Mail hävdar Eckel att fuktkrämer leder till ökad förekomst av döda hudceller, torrhet, stora porer, akne och känslighet och att bara 15 procent av alla verkligen behöver fuktkrämer.

– Det är människor med genetiskt torr hud som behöver det. De tenderar att inte ha några synliga porer och har torr hud, med problem som eksem. Resten av oss har normal hud som inte behöver fuktkrämer, säger Rachael Eckel i intervjun.

Fuktkrämer är ofta en blandning av vatten och mjukgörare som mineral- och vegetabiliska oljor, vilket hindrar vatten från att dunsta från huden, plus humektanter, ämnen som kan absorbera och behålla fukten från luften, vilket gör att huden känns fuktig och lindrar bland annat klåda.

Problemet med det, enligt Ecker, är att istället för att göra huden fuktmättad, så gör det att den blir lat och glömmer bort att fukta sig själv, något som då leder till att vi behöver mer fuktkrämer för att minska torrhet.

– Normalt sett ska hudens yta förnyas var sjätte vecka, men från 25 års ålder saktas processen ner. Döda celler samlas på hudytan och gör den grov och matt, något som man tror beror på torrhet, så vi köper en lätt fuktkräm. När huden slutar producera sin egen fukt känns den torr efter duschen och vi köper en kraftigare fuktkröm när det vi egentligen behöver är en peeling, säger Eckel i intervjun.

Olja, inklusive vårt eget sebum, orsakar skada och sjukdom på huden, menar Eckel som beskyller vatten för att vara orsaken till att huden saknar lyster och känns torr.

- Vi samlar vatten i de lägre nivåerna i huden, i svampliknande strukturer som kallas glykosaminoglykaner, GAG. Vattnet är förseglat i hude genom hudbarriären, skikt av härdade, tillplattade hudceller, eller hornlagret. Det blir som en tegelvägg med celler av tegel och en blandning av vatten, fett och protein, menar Eckel som skyller den ökade förekomsten av vuxenakne på allt smörjande av fuktkräm.

Det övre hudlagrets jobb är att producera naturlig smörjning till huden som ska hålla huden smidig, skydda från UV-ljus och upprätthålla hudens naturliga exfoliering.
 
– Om du ger huden fukt articifiellt sänder den en signal till cellerna att sluta producera fukt vilket leder till att epidermis skrumpnar och blir tunnar vilket gör att fina linjer börjar synas, menar Ecker.
Förutom alla rynkor vi får om vi smörjer in oss så leder det också till att döda hudceller och oljor täpper till porerna, vilket leder till akne och rosacea, något som ökat de senaste åren.
 
Istället för att falla för att anti-age krämer som skönhetsföretagen rekommenderar menar hon att vi bör ha en hudvårdsrutin som innehåller exfolierande och oljefria serum med vitaminer som till exempel retinol, en form av vitamin A och anses ha föryngrande egenskaper.
 Två böcker jag är nyfiken på nu...

 
En ny och moderniserad LCHF. 

LCHF har länge varit en av de mest uppskattade dieterna i Sverige och har idag tusentals trogna följare. Men LCHF behöver moderniseras för att ligga i linje med de senaste hälsorönen. För det går att göra LCHF mycket bättre och hälsosammare. 

LCHF 2.0 är den nya uppgraderade versionen helt utan mejerivaror, gluten och soja. Ett ännu sundare och naturligare val som innehåller alla näringsämnen din kropp behöver. Här finns alla fakta om vad som händer när du utesluter gluten och mejerivaror och var du hittar de vitaminer, mineraler och antioxidanter som får dig att må som allra bäst. 

LCHF 2.0 är en bred hälsokokbok som passar alla som vill vara hälsosamma och som vill lära sig mer om sin kropp och kosten de äter. Författarna trycker också på vikten av att äta naturligt och hälsosamt. I bokens gedigna faktaavsnitt får man lära sig grundläggande näringsfysiologi och alla recept är försedda med näringsinformation och symboler. 

Bokens 75 goda och lättlagade recept har alla en unik märkning som gör att du snabbt ser vilka rätter som passar bäst för just dig och dina behov.

LCHF 2.0 är skriven av två av Sveriges mest kända LCHF-profiler: Åse Falkman Fredrikson och Anna Hallén. Båda har tidigare skrivit flera bästsäljande böcker. LCHF 2.0 är deras första gemensamma bok.
 
 
Jobba smartare, bli snyggare, leva bättre och mer hälsosamt. Många av oss tror att det är vägen till ett lyckligare liv.

Brené Brown, sociolog som forskat om sårbarhet och skam, säger tvärtom: Var som du är. Var glad för det som blir bättre, men acceptera dina fel och brister. Strunta i vad andra tycker. Våga vara operfekt! Du är värdefull i alla fall.

Precis som i sin uppmärksammade bok Mod att vara sårbar väver Brown här ihop sin egen forskning på området med vardagliga och ofta humoristiska berättelser från sitt eget och andras liv. Och hon visar hur bland annat äkthet, lek, samhörighet och tillit kan hjälpa dig på vägen.

Om du tappat känslan av att vara värdefull kan du börja bygga upp den. Öva dig i mod, gemenskap och medkänsla och lev helhjärtat. Du kommer snart att upptäcka att ditt helt ofullkomliga liv kan vara en gåva både till dig själv och till andra.

Brown ger oss tio vägvisare på vägen dit, bland annat:
- Värna om det som är äkta släpp taget om andras åsikter.
- Värna om medkänslan med dig själv släpp taget om kraven på att vara perfekt.
- Värna om din själsliga motståndskraft släpp taget om det som dövar och gör dig maktlös.
- Värna om tacksamheten och glädjen släpp taget om otillräckligheten och mörkerrädslan.
- Värna om intuitionen och lita på tron släpp taget om behovet att veta säkert.

Brené Brown har doktorerat i sociologi och är research professor vid University of Houston Graduate College of Social Work. Efter sitt mycket uppmärksammade föredrag om sårbarhet på konferensen TEDx Houston har videon visats över 20 miljoner gånger och översatts till ungefär 40 språk. Det hör därmed till en av de mest sedda TED-föredragen.
Redan innan dess var hon mycket efterfrågad som talare, och hon har skrivit flera böcker. På Libris finns sedan tidigare Mod att vara sårbar.

Att läsa Brené Brown är att påminna sig själv om att vara människa och inte idén om ett prestationsdjur. Jag skriver upp citat från boken och lägger upp på Instagram och som postit-lappar i mitt badrum. Brené Brown påminner mig om saker jag behöver höra varje dag."

- Navid Modiri, kommunikatör, artist och programledare

Fler gullingar! :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Katten som kelar med rådjuret blir jag mest till mig av! Såååå fiint! :)

Färga ögonbryn (och ev fransar) på naturlig väg...

Ögonbryn to die for har Jessica Alba enligt mig.
Jag har länge velat färga mina ögonbryn (gärna ögonfransarna med) med naturlig färg i stället för de konventionella giftiga färgerna för detta ändamål.
Ja, ni vet väl själva att de vanligaste som finns är av märket Depend och Coloran, jag har använt mig av båda dessa många gånger med bra resultat men utan att faktiskt sätta mig in i vad de innehåller för skit.
(och hoppats att de inte ska vara så farliga)
 
Jag skulle där emot aldrig färga håret med färg som inte är från naturligt ursprung, men har gjort ett undantag när det gäller ögonbrynen eftersom det inte har funnits något naturligt på marknaden att få tag på, inte ens genom att gå till en ekologisk/naturlig hudterapeut :( 
Har helt enkelt tänkt att det är en så liten mängd av dessa giftiga kemikalier jag utsätter mig för när det kommer till en så liten yta som ögonbrynen och inte ens satt mig in i vad de innehåller som jag annars är noga med när det kommer till all sorts hår och kroppsvård i övrigt.
 
Men nu har jag slutligen vaknat till angående detta efter att ha varit och snackat lite med Lena Egnell på Friekosör (ekofrisör på söder i Stockholm som färgar med växtfärger) när jag tittade in där för ett tag sen.
Det hon sa var att  p-phenylenediamine (PPD) som vanliga frans och brynfärger innehåller är väldigt giftigt och allergiframkallande och frågan är inte om man blir allergisk utan när, för det blir man slutligen.
(PPD finns vanligtvis i vanliga hårfärger också)
 
Om man blir allergisk mot PPD kan man även reagera mot kemiskt liknande ämnen och måste undvika saker som många idag tar för givet:

– Svarta sladdar, svarta tangentbord, köksredskap, gummiband, handtagen på cykeln, bilratten, färgade plastpåsar, fjärrkontroller, - ja de flesta vardagliga produkter.

Allergin har man dessutom kvar för resten av livet!

Rätt jobbigt, eller hur?!?

PPD blev för övrigt förbjudet i Sverige på 40-talet, men tyvärr blev det lagligt igen i hårfärger när vi gick med i Eu 1995.

Ämnet är enligt Kalla fakta påvisat att “ge ärftlig genetisk skada, kan ge njur- och leverskador. Undvik all hudkontakt.

Här kan du läsa om en kvinna som har blivit allergisk när hon tränade med gummiband och allergin utlöstes i kontakten med dessa.

 För att återgå till naturliga val nu då....

Lena Egnell berättade att de faktiskt börjat så smått med naturlig färgning av bryn med hjälp av örtfärg, men att det precis som med hårfärgning tar tid, man får räkna med en timma i allafall.

Har även efter att ha googlat lite hittat information som säger att en del ekofrisörer använder Logonas naturliga cremehårfärger till ögonbrynen.

Själv står jag i valet mellan att köpa med mig lite färgpulver i från Friekosör eller att testa någon brun hennablandning från till exempel Urtekram. (man behöver vara noga med vad man köper för ört/hennablandningar också eftersom vissa blandar i till exempel PPD i dessa också tyvärr, vilket ofta är fallet när det kommer till svart Henna, speciellt till svarta Hennatatueringar)

Klart man kan använda ögonbrynsskugga eller ögonbrynspenna enbart, men personligen tycker jag att det är väldigt svårt att hitta en färg som ser bra och naturlig ut och dessutom brukar min hud vid ögonbrynen se så flottig ut efter ett tag att färgen blänker på ett flottigt och svettigt sätt, ser inte så snyggt ut.

Speciellt som nu under sommarhalvåret när det både är varmt och fuktigt.

Ögonbrynsmascara har jag också funderat på, men har tyvärr inte hittat någon sådan naturlig, men man kan säkert köpa en vanlig brun mascara och använda på samma sätt.

Faktum är att jag brukade använda svart mascara på mina ögonbryn i tidiga 20-års åldern när jag färgade håret svart och det såg riktigt bra ut.

Så, hur tänker nu själva om det här och hur gör ni med era ögonbryn?
 

Inte oväntat sjuk..

 
Igår blev jag rejält sjuk i hög feber och förkylning och kunde inte annat än ligga utslagen i sängen hela dagen :(
Så slut att jag inte ens kunde läsa mer än typ en timma på hela dagen, hade jag varit i så pass skick att jag kunde ha gjort något hade jag ju åtminstone kunnat distraherat bort all oro i kroppen till viss del för det känns verkligen olidligt att behöva ligga i sängen och inte kunna koppla av för fem öre.
Förhoppningsvis orkar jag läsa i sängen i dag i allafall, känns som det nu åtminstone.
 
Det enda jag kan komma på som är positivt med att vara sjuk när det är sommarvärme och sol är att man kan ligga i sängen med vidöppna fönster utan att frysa och att man får se lite natur utifrån och andas relativt frisk luft.
 
Att jag har blivit sjuk känns inte speciellt oväntat, har varit extremt spänd stressad m.m. i över en månad och på detta slutligen tre nätter med extrem sömnbrist, si så där 1-2 timmars sömn per dygn :(
Inte speciellt konstigt att bli rejält sjuk då.
 
Givetvis måste jag ringa inte mindre än två bibliotek och minst två andra samtal förutom det i dag.
Sista dagen att lämna böcker/skivor och film just idag så klart!
Vet ju att det tar tid för mig att bli "frisk" och hoppas verkligen att jag kan få en extra vecka på filmen, för de tar annnars 10 kr dagen för försenad film, helt sjukt! (Huddinge bibliotek, lånar ju inte där ofta och det var första gången jag ens lånade film där)
 

Väldigt irriterande...

Hade velat skriva om en hel del personliga grejer, men vågar inte nu när han som jag nämnde i det borttagna inlägget kanske läser min blogg....
Hade velat skriva om honom också....
Väldigt irriterande att inte veta och inte veta hur jag ska förhålla mig till bloggandet längre, usch!
 
Nog för att det finns annat jag kan skriva om, har ju flera inlägg som är påbörjade men aldrig publicerade, vissa är nog inte ens aktuella längre tyvärr.
 
Funderar också på om jag ska uppdatera gamla recensioner av hudprodukter eftersom jag inte håller med om det jag skrivit längre!?
 
Hmmm...
 

RSS 2.0