Hudläkaren Yael Adlers intressanta berättelse om huden med råd och tips.

 
För ett tag sedan var den tyska hudläkaren Yael Adler en av gästerna hos Skavlan vilket verkligen gjorde mig mer nyfiken på henne och hennes nya bok "Huden. Allt om vårt största organ" 
Detta ledde sen till ett beteende hos mig som gick överstyr (tvång) där jag googlade på henne sjukt mycket i ca två veckor (blev nog flera timmar om dagen!!!) och satt och klippte och klistade in tyska texter till översättning (ja, jag vet, ska ju finnas något sätt där man kan översätta sidor rakt av utan en massa klipp och klistrande, men jag har glömt av hur man gör....) och till och med kollade flera youtubeklipp på tyska som jag knappt begrep (läste tyska i högstadiet, men har egentligen aldrig har användning för tyskan sedan dess och där med har det mesta jag har lärt mig försvunnit)
Dessutom var jag i flera bokhandlar och bläddrade i boken eftersom jag inte hade tålamod nog att vänta på min tur i kön på biblioteket!
Så nu vet ni hur jag kan bli när jag blir "besatt" av något ;)
Nu har jag i alla fall boken hemma och min "besatthet" har mattats av rejält.
 
I alla fall rekommenderar jag hennes intressanta bok för alla som vill veta mer om huden, allt i från hur huden är uppbyggd/fungerar till diverse hudprolem och vad huden mår bäst av enligt henne.
En hel del fokus ligger på att bevara den viktiga hudbarriären, syramanteln ph-värdet.
Hon tar även upp kostens betydelse, vilket ju tyvärr många hudläkare sjukt nog nekar till att det skulle ha någon betydelse för huden.
I ett litet uppslag sist i boken listar hon naturliga huskurer med dess användningsområde och egenskaper för huden och när man ska undvika det.
Där listas detta:
 
Lök: mot klåda vid insektsbett och dämpar överdriven tillväxt av ärr m.m.
Kallnat svart te: mot vätskande eksem, sår och perioral dermatit m.m.
Aloe Vera: vid sårskador, solsveda och inrörd i salva mot psorias m.m.
Sheasmör: vid torra läppar, förebygger sprickiga bröstvårtor vid ammning m.m. Innehåller fetter och vitamin E som återskapar hudbarriären, har därför "anti aging"- egenskaper.
Kokosolja: liknar hudtalgens funktion, verksam mot bakterier och virus och svampar och skyddar huden mot kyla m.m.
Honung: antibakteriellt, drar in fukt i hornlagret och gör det smidigt, stabiliserar hudens syraskyddsmantel, lindrar hudinflammationer m.m.
 
Här är några exempel ur boken på sådant som jag inte kände till tidigare:
 
Anledningen till att nästan alla kvinnor förr eller senare får celluliter och män nästan aldrig har det beror på att vi har olika bindvävsfibernät för att hålla underhudsfettet på plats, kvinnor har bara fibrer som går lodrätt medan män har fibrer som går både diagonalt och horisontellt och där med håller i hop fettet avsevärt mycket bättre.
Orättvist kan tyckas, men det har att göra med att vi kvinnor i händelse av en graviditet snabbt ska kunna lagra upp viktigt reservfett.
 
Om huden själv skulle få bestämma skulle vi högst duscha en gång i veckan. Ju mer man tvättar sig dess tu värre brukar man lukta eftersom man rubbar hudens egna goda bakterier. Man bör endast duscha i vatten och om man använder rengöringsmedel vara noga med att de har hudens eget ph-värde runt 5,5 på endast områden som armhålor, rumpa och fötter. (Själv duschar hon trots allt en gång om dagen, men med enbart vatten)
 
Använd aldrig enbart ren olja på huden! Sen skriver hon om hur ofta folk berättar för henne om att det har hittat världens bästa hudvårdsmedel: ren olivolja, arganolja, kumminolja, mandelolja, eller någonn annan olja. Men oljor ska vare sig användas som återfettning/återfuktning eller som rengöring eftersom flytande olja är ett agressivt rengöringsämne för huden! (?) Oljan förbinder sig med våra värdefulla epidermislipider (vårt eget hudfett/sebum) och sköljer helt enkelt bort dem .
Att olja in bebisar är enligt henne vållande till kroppsskada som kan göra att bebisen förlorar fukt i stora mängder!
Men, till alla besvikna oljefantaster ger hon tipset att man kan blanda ut lite av sin favoritolja/oljor i en fet kräm eller salva.
 
Just det här sista angående oljan var ju inte speciellt kul att höra, jag har ju förvisso väldigt svårt att hitta någon olja att använda i stället för ansiktskräm (får det ju inte att fungera på kroppen med olja heller och händerna spricker om jag använder olja på dem) utan att just bli mer uttorkad, men jag tycker ju ändå att Marulaoljan och solrosoljan (sistnämnda som rengöring) har fungerat rätt bra, i alla fall med hemmagjort ansiktsvatten med glycerin i. 
Finns ju för övrigt en studie som visar att Solrosolja stärker hudbarrären så.
Sen kan man ju även undra lite om varför sheasmör och framför allt kokosoljan där emot är bra med tanke på att sistnämnda ju verkligen blir en flytande olja vid kontakt med huden.....
 
Vad får ni för tankar om detta?

RSS 2.0