Vad gör man när någon bara fortsätter att vara destruktiv?!?

Jag förstår mig för det mesta väldigt bra på när folk mår dåligt på en massa olika sätt både fysiskt och psykiskt (vilket till stor del beror på egna erfarenheter) men, det jag har svårare att förstå är när någon mår väldigt dåligt och ändå inte försöker göra något åt det utan bara fortsätter med en massa destruktiva beteénden år ut och in trots att personen förstår att mycket av det den gör vidmakthåller ohälsan.
En ursäkt kan ju vara att man inte orkar att förändra något, men samtidigt, hur orkar man fortsätta må sämre och sämre då?!?
Det är ju inte en självklarhet att man ska orka att ta tag i sitt liv alldeles själv heller,det förväntar jag mig inte av någon.
klarar man det inte måste man ju förr eller senare få stöd/hjälp av någon närstående eller proffesionell.
 
Det här är väl egentligen mest riktat till en person, nämligen min vän Assar.
Han missbrukar helt klart alkohol (dricker massor minst ett par dagar i veckan, men även fyra dagar i sträck) men vill inte lyssna/ta det på allvar när man försöker prata om det med honom.
Han klagar jämt på sin ekonomi dessutom....mycket pengar som går åt på alkohol...
 
Han har gått upp 30kg de 10 åren vi har känt varandra (normalviktig innan) men äter bara sämre och sämre mat hela tiden ändå (typ alltid färdigmat, mackor och godis) och verkar inte ha någon ambition att ändra på det heller.
Tro mig jag har pratat allvar om kosten och dess betydelse för både psykisk och fysisk hälsa måånga gånger med honom också, men det hjälper inte.
Att han har en sedan tidigare skada i ryggen som självklart blir mycket värre av all denna övervikt gör ju inte saken sämre och att han jämt klagar på värk i ryggen...
 
Snusar gör han, till och med på natten!
 
Motion, träffar han inte mig (1-2 ggr i veckan) kan det hända att han går långsamt i en kvart någon enstaka gång, annars är det bara bilen som gäller hela tiden.
 
Ja, jag minns säkert inte allt nu, men jag blir så arg och frustrerad så jag inte vet var jag ska ta vägen allt som oftast över hans destruktiva leverne och grubblar halvt i hjäl mig över hur jag ska få honom att inse sin situation, ta tag i den o.sv.
Jag hjälper ju gärna till, han har även en psykiatrikontakt (som han tyvärr inte berättar helheten för riktigt) och skulle kanske behöva en dietist, sjukgymnast eller så.....fast det vill han ju inte, har ju föreslagit det med...
 
Min terapeut är för övrigt "trött" på mig som inte säger i från/gör något åt den här situationen...vilket är förståeligt eftersom jag har befunnit mig i den här situationen i så många år.
Alldeles för mycketn energi går åt till honom, energi som jag behöver för att må bättre själv någon gång.
Min behandlingsansvarige tycker mest att jag ska säga upp kontakten med honom.
 
Svårt dilemma detta!!

Solskydd inifrån och ut...

Att man kan boosta sin hud inifrån med bra mat och dryck och till exempel undvika socker/snabba kolhydrater och transfetter till känner säkert många redan till.
Iallafall skönhets/hälsonördar som mig! ;)
Många menar att 70% av hur våran hud ser ut kommer ifrån just insidan, ja vad vi stoppar i oss, hur vi mår och sådant, så med andra ord är det bara 30% du kan påverka via yttre hudvård.
När det kommer till sol har jag under många års tid ätit kostillskott i form av bland annat Betakaroten eftersom det minskar risken för att bränna sig/bli solskadad och även risken för soleksem.
(jag har till och med fått det utskrivet på recept i starka doser av läkare när min solkänslighet uppdagades och var som värst i tonåren)
I år har jag varit för glömsk och kanske lite dum i huvudet?!? Kanske trodde jag att jag helt plötsligt skulle tåla solen bättre eller något?!? (I wish, ge mig pigment liksom)
Så, bättre sent än aldrig (redan bränt mig) köpte jag här om dagen en ask av Maxosol som innehåller just Betakaroten, men även andra hudstärkande mineraler och vitaminer...
 
Finns bland annat att köpa på Apotea.se för 119kr (fraktfritt)
 
Det man kan äta och dricka för att stärka huden mot just solen är:
Morötter, upphettade tomatprodukter (Lykopen minskar brännskador, finns även lite av det i Maxosol) vattenmelon, sötpotatis, mango, all typ av bär, broccoli, gröna bladgrönsaker, små mängder rött vin (här snackar vi ca ett halvt glas om dagen till mat alltså,för mycket ger motsatt effekt),valnötter,
Olivolja (stärker huden, särskillt i kombination med upphettade tomatprodukter) mörk choklad (minst 70%-ig)
Dricka grönt och vitt te dagligen, få i sig Omega 3 via piller eller fet fisk som lax.
Ja, det finns ju mer så klart, men det var i allafall lite som man kan tänka på om man vill ha en fin hy och detta egentligen oavsett sommar och sol.
Någon mer som äter Betakaroten eller tänker mycket på matens effekt på huden?En millimeter ifrån att svimma...

Det är läskigt att drabbas av sådan enorm smärta att man får blodtrycksfall och både är nära att svimma och spy och precis är på gränsen till att skrika rakt ut.
Särskillt när man inte ens vet hur tusan skadan/smärtan uppstod i från början?!?
För min del började mardrömmen i fredags, då jag plötsligt fick så fruktansvärt ont med skärande knivsmärtor långt ner i ryggen/ena skinkan och strålande ner i benet att jag inte visste vad jag skulle ta mig till eftersom alla rörelser och ställningar gjorde så fruktansvärt ont.
Lyckligtvis hade jag ett paket med starka receptbelagda värktabletter (Tradolan/Tramadol, morfinliknande läkemedel) hemma som jag fått utskrivna vid ett av mina svimningar med medföljande skador sedan tidigare.
Ja, så helgen har gått i smärtans tecken..
Förstår att det jag drabbats av måste vara Ichias/ryggskott någonting, men som sagt, hur uppstod detta?
Jag har haft ryggskott/nackspärr och diverse onda låsningar i ryggen ganska många gånger tidigare och det har givetvis varit väldigt jobbigt, men det har aldrig varit i närheten av detta hemska!
Nu är det tack och lov mycket bättre med eländet, men har i stället en alldeles förstörd mage  av värktabletterna och känner mig sjuk i hela kroppen av detta (att jag knappt kunna sova en blund gör väl också sitt) + att jag har ont i benen och knäna eftersom jag har varit tvungen att stå och gå i princip hela tiden eftersom jag inte kunnat sitta av smärta.
Står by the way fortfarande vid datorn!
Idag har där emot skräcken för att drabbas av det här igen gripit tag i mig ordentligt.
Känner mig livrädd för det.
Så fort jag kan ska jag börja att göra stärkande ryggövningar (har bland annat fått sådana i från en kiropraktor tidigare) så att jag så småningom får en starkare rygg som tål mer.
Är det någon mer som drabbats av något sådant här?
Vad gjorde ni i så fall under tiden för att lindra?


Feng shui-skola för ett mer harmoniskt hem...

Måste bara tipsa om Feng shui-skola med Jannice Wistrand här
I 8 bra och lättlästa blogginlägg får man lära sig om hur man får ett trivsammare och mera harmoniskt hem oavsett stil enligt den mångtusenåriga kinesiska filosofin Feng Shui.
Tack fina Ellen för tipset! :)
Jag har skrivit lite om Feng shui tidigare i det här inlägget.
Vem vill inte trivas bättre i sitt hem och må bättre liksom?!?
 

 
 

Solvett och länkar..


Hade tänkt att skriva om lite solvett eftersom väldigt många svenskar tyvärr inte verkar ha det och litar i stället blint på solkrämer eller sitt eget pigment..
Det får bli lite länkar till bra inlägg om detta, för jag har fått ryggskott/ichias eller något sådant som gör i princip alla ställningar och rörelser till huggande och strålande starka smärtor...
Den här texten är lånad i från Clearlife.se 
 
Solkräm, hjälp - vad ska man välja?
Den bästa ”solkrämen” är hatt/keps och tunna kläder på de mest utsatta områdena och att tillföra mycket antioxidanter genom mat och tillskott.

Solen har många fördelar varav man inte bör överdriva användningen av solskydd, utan förbereda huden för solens strålar med hjälp av antioxidanter. En av fördelarna är att när solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. (15 min räcker)

Hudens skydd och kvalite förbättras avsevärt genom en näringsrik kost. Hälsosamma matvanor förbättrar inte bara immunförsvaret utan ger också mer motstånd mot solen. Alla antioxidanter som E-vitamin, C-vitamin och Betakarotener har en en positiv inverkan på huden. Betakarotener finns i tex persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya, spirulina och andra alger. Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna.

Men ibland behöver man verkligen solskydd i form av kräm och då har vi valt solskydd med fysiska filter. 
Ytterligare läsning om sol och solkräm och farliga ämnen i solkrämer att undvika finns att ladda ner längst ner i texten från Clearalife här

Gabriela som är naturkosmetisk hudteraput har skrivit ett bra inlägg om sol och solkrämer här som också är värt att läsa.

Personligt avslöjande...

Nu tänker jag berätta om några detaljer som handlar om mitt liv, men som jag inte delar med mig av för att jag vill att någon ska tycka synd om mig.
Utan för att det finns fler som delar liknande erfarenheter och om det bara så är en person som läser detta och känner igen sig och känner sig mindre ensam eller udda efter att ha läst detta så känner jag mig nöjd.
 
Jag har inte haft någon typ av förhållande på 10 år, på den tiden har jag vare sig dejtat eller varit i närheten av så lite som en kyss ens (förutom när Assar försökte ge mig en kyss/puss för några år sedan , men som jag hastigt värjde mig i från)
Jag vet ärligt talat heller inte hur sjutton det ska gå till för att jag ska träffa någon bra person som jag blir intresserad av och som blir intresserad av mig, jag har bara dåliga relationer bakom mig och är just därför livrädd för förhållanden.
Mina förhållanden har verkligen fått mig att må som sämst.
Bara en sådan sak att en kille frågar mig vad jag brukar göra på fritiden (hände i går när jag var på Silverkursen, en ny kille där) kan få mig livrädd och tolkas av mig som om han redan håller på att bjuda ut mig typ.
 
Känns inte så där jättenormalt att ha det så här i från så tidig ålder som 25-års åldern, det är heller inget jag brukar prata om,(men kanske borde?!?) men det är klart att det finns fler, säkert de som låtsas för att inte verka udda och skämmas..
Nu tänker iallafall jag skita i att skämmas för en gångs skull, vi har alla våra skäl till varför det kan bli så här även om man skulle önska att det vore annorlunda.


Angående produktrecensioner..

Vill bara förtydliga att alla mina produktrecensioner är ärliga produktrecensioner som aldrig är sponsrade av något företag.(skulle detta ske någon gång i framtiden skulle jag absolut skriva ut detta och ge produkten en ärlig recension även om jag tyckte att produkten vore usel)
Antingen har jag köpt grejerna själv eller så har jag fått något prov i någon butik eller av någon annan gullig person som delat med sig.
Jag hoppas att ingen tror eller har trott något annat...


Bye bye Valdoxan, utvärdering...

Har ätit Valdoxan i 6 veckor i morgon, men valde att avsluta medicineringen igår...
Här kommer en plus och minussammanfattning av den sista veckan då det positiva började visa sig dessutom...
 
PLUS
Delvis lugnare, i allafall i hjärnkontoret...
Mindre stressad, märker det bland annat när jag går i butiker.
Går inte igång på allt och inget a´la hyperkänslig.
Tänker inte en massa på hur meningslöst allt är mest hela tiden som annars.
Delvis gladare 
 
MINUS
Sover ännu sämre om mindre än innan medicinen (en fördel med medicinen skulle vara bättre sömn, hmmm...)
Delvis problem med att somna sen vaknar jag ofta flera gånger per natt och ligger vaken längre stunder och ligger vaken flera timmar innan det är dags att gå upp.
Min mage är åt skogen, orolig och av magsjukekaraktär (ni förstår nog vad jag menar utan ytterligare förklaring) har behövt gå på toaletten ett antal gånger per dag tills nyligen.
Har  jag tur nu behöver jag bara springa ur sängen snabbt som attan på morgonen nu för att hinna till toan och slipper mer resten av dagen.
Mer uppvarvad, eller iallafall mer uppvarvad i kroppen, talet är nog mer speeddat också, och det har känts som om det har blivit värre för varje dag...
Har fått eksem på ena handen som har spritt sig mer och mer, ej säker på om orsaken är medicinen i från början, men troligtvis har den bidragit till försämring i allafall.(misstänker födoämnesallergier el födoämnesöverkänslighet, b.l.a. räkor och citrusfrukter)
 
ANNAT
Har gått ned i vikt
någonstans mellan 2-4 kg under dessa 6 veckor, ingen fara som det är nu men jag vill inte gå ner mer, det skulle jag inte må bra av.
Känner mig delvis förvirrad och lite konstig.
 
Bye bye Valdoxan!


Suntegrity "5 in 1" Natural Moisturizing Face Sunscreen, Broad Spectrum Spf 30

Råkade just på en naturkosmetisk solkräm/BB-cream med Spf 30 som verkar väldigt lovande och inte kostar skjortan! :)
Suntegrity "5 in 1" Natural Moisturizing Face Sunscreen, Broad Spectrum Spf 30.
Sophie Uliano med sin naturliga skönhetssajt Gorgeously Green höjer den här krämen till skyarna i det här YouTubeklippet.
Ett YouTubeklipp i från företaget bakom produkten finns här
Tjejen som skriver om sin hudvårdsrutin här använder den (det var där jag fick nys om krämen)
Verkar vara billigast på Amazon.co.uk. där den finns för 20 pund (196kr)
Någon som testat den?
 
Information från företaget bakom produkten:
 
AVAILABLE IN 2 SHADES - LIGHT & MEDIUM

NEW!!! Received a #1 Rating by the EWG/Skin Deep Cosmetic Safety Database and was Featured in the “Best Sunscreens” Category in the EWG’s 2012 Sunscreen Guide. Packaged in a TSA Friendly Size airless pump tube.

An all in one, natural Beauty Benefit cream that treats, hydrates, protects, primes and covers the skin. Supercharged with youth promoting antioxidants that fight free radical damage, this cream also provides mineral Broad Spectrum SPF 30 coverage. Red algae and Certified Organic: aloe vera, jojoba, sunflower, pomegranate, cucumber, and green tea provide the face with additional sun defense and hydration. Non-nano sized zinc-oxide protects the skin while providing anti-inflammatory properties that help with rosacea, acne, and melasma.

Carefully made for all skin types, it is:

*Free of: Parabens, Phthalates, Propylene Glycol, Mineral Oils, Synthetic Dyes, Sulfates, Paba, Titanium Dioxide, Nano-Particles and Chemical UV Absorbers.

- Vegan

- Non-Greasy

-Non-Toxic

- Cruelty Free (PETA & Leaping Bunny Cert.)

Size: 1.7 oz / 50 ml

Active Ingredient: Zinc-Oxide 20%

 Inactive Ingredients: Water (Aqua), Aloe Barbadensis (Organic Aloe Vera) Leaf Juice, Capric Caprylic Triglycerides (Coconut Oil Extract), Sorbitan Stearate (Plant Derived), Glyceryl Stearate (Plant Derived), Polyglyceryl-4 Isostearate (Plant Derived), Hexyl Laurate (Plant Derived), Simmondsia Chinensis (Organic Jojoba) Seed Oil, Cetyl Dimethicone (Mineral Derived), Magnesium Sulfate (Epsom Salt), Helianthus Annuus (Organic Sunflower) Seed Oil, Cucumis Sativus (Organic Cucumber) Fruit Extract, Astaxanthin (Algae Source), Hyaluronic Acid (Plant Derived), Chlorella Emersonii (Red Algae) Extract, Camellia Sinensis (Organic Green Tea) Extract, Punica Granatum (Organic Pomegranate) Oil, Polyaminopropyl Biguanide, Ethylhexylglycerin, Iron Oxide


Mineralfoundation Spf 15...

Som de flesta redan kanske vet brukar mineralfoundations/mineralpuder oftast ligga på Spf 15 i och med att de innehåller mineralerna zinkoxid och titanoxid (ibland båda ibland bara den ena)
Men det jag undrar över är hur mycket av pudret man då faktiskt måste använda sig av för att komma upp i den solskyddande effekten 15?!?
Är det någon som vet mer om detta?
Min tanke är nämligen att blanda mineralpudret i min ansiktskräm och på så vis få en så nära perfekt solkräm/flytande foundation jag kan komma :) (förhoppningsvis)
 
Lily Lolo en av många mineralsminkmärken som erbjuder mineralpuderfoundation med Spf 15
(och dessutom är så pass rent att det inte innehåller tveksamma och ofta irriterande mineraler så som Bismuth oxychloride och Boron nitrite)

Dokumentär om socker ikväll...

TIPS!
En dansk dokumentär om socker visas i kväll på 2:an kl 20:00.
"Ska vi förbjuda sockret?"
Den verkar helt klart sevärd och intressant!
Man får bland annat följa två försökspersoner som ska leva utan socker i 3 veckor.
Den ena serverar i normala fall sina bar Coca Cola till frukost och dricker själv 3 liter om dagen!!
Den danske stjärnkocken Thomas Rhode som helt valt bort socker.
Och så besöker de den sockerfria danska kommunen Odder.
Finns att se på SvtPlay om man missade det eller vill tipsa någon.
 


Solkrämsdax

Jag håller för fullt på att klura ut vilken solskyddskräm eller flytande ej för täckande foundation (minst spf 20,) jag ska använda i ansiktet i år.
Jag har klurat och testat lite de senaste veckorna just därför.
Trodde ju valet och inköpet av rätt produkt redan var gjord när jag beställde 100% Pure fruit pigmented tinted moisturizer spf 20, som jag skrev om härmen icke :(
(Känns som lite mycket pengar att lägga nästan 400 kr (50ml) för samma kräm inköpt i Sverige)
Det är lätt att glömma att solen redan är stark för en hy som inte har utsatts för någon starkare sol på hela vintern.
Är man dessutom som jag då allmänt väldigt känslig för solen så blir man röd redan nu om man inte skyddar sig.
Ofta använder jag en stor solhatt sommartid och får då ett bra skydd och riskerar heller inte att få dålig hy/tilltäppta porer och annat som alla solskyddskrämer brukar ge mig mer eller mindre .
Sen tycker jag att de flesta solkrämer brukar vara svåra att tvätta bort om man inte använder någon rengöring med tensider.
Tensider vill jag undvika eftersom min känsliga hy bara blir irriterad, ännu känsligare och allmänt ur balans av det (rekommenderar egentligen ingen att använda rengöringar med tensider i)
Nackdelen med solhatt blir dock att halva synfältet försvinner (depressing att inte se himlen och trädkronorna t.e.x.) och huvudet blir kokande varmt och svettigt av hatten...
Så jag försöker hitta den bästa solkrämen jag någonsin har testat att varva solhatten med i år.
Kom gärna med förslag! :)
 
För tillfället testar jag mest Eco Cosmetics tonad dagkräm spf 15 ,men förutom att solskyddsfaktorn är lite låg så tror tyvärr inte riktigt att den är något för mig i övrigt heller (minirecension kommer)

Bra eller dåligt, inte vet ja....

Hmm, nu är det så där igen, precis som i somras när jag slutade med socker och samtidigt började med en medicin...
Jag vet inte vad som är vad?!?
Börjar jag känna mig mer samlad och lite mer avslappnad på grund av att medicinen (Valdoxanen) precis börjat verka på ett bra sätt eller är allt tack vara avhållsamheten i från socker?!?
Känns dessutom som ingen skulle kunna ge mig ett bra svar på detta :(
Idag, känner jag mig för övrigt mest konstig...
Borta på ett konstigt sätt, men ändå närvarande på ett sätt, men även förvirrad och tom...
Allt detta känner jag på någon slags neutral nivå dessutom...
Kan tänka mig att det är rätt svårbegripligt att förstå ;)
Jag känner hur som helst så som jag beskrivit men utan att jag kan avgöra om det är bra eller dåligt...
Går det åt h-vete nu eller blir det bara bättre liksom?!?
Hmmm....


Lite bättre...

Det är knappt att jag vågar skriva om det, men jag gör det ju tydligen än då! ;) (måtte det inte gå åt h-vete nu!)
Jag mår bättre idag än på länge, men jag tror inte att det har särskillt mycket med Valdoxanen att göra.
Snarare att jag i dag är på min femte dag utan socker/godis....
Det är ju inte särskillt lång tid kan tyckas, men jag har knappt klarat mig en dag utan socker/godis sen i januari så. Har känts omöjligt att klara av.
Nu hoppas jag sååå att det här ska hålla, och det minst lika länge som i somras när jag i princip var helt sockerfri i hela 2 månader i sträck! :)
Svårt som tusan eftersom det inte bara handlar om sug/beroende utan väldigt mycket ett sätt att döva känslor och jobbigheter på.
Tror förresten att min syrra också är sockerberoende/sockerkänslig, har sagt åt henne att hon ska läsa "Sockerbomben i din hjärna" av Bitten Jonsson så att hon fattar vad det handlar om mer...
 
Chokladbollar brukar fresta mig väldigt mycket...

Alldeles för mycket under isen...

Ja, jag vet att det är min blogg och jag ska inte känna krav att blogga o.s.v.
Men jag är i allafall ledsen över att jag bloggar så sällan, för jag vill ha energin/orken att göra det oftare.
Har ett antal grejer att recensera sedan länge (vissa kan jag nog inte ens recensera längre eftersom de är slut sedan ett bra tag och minnet sviker mig lite för mycket för att det ska bli en bra recension :(
Sedan har jag länge tänkt skriva om en udda/speciell hudvårdsrutin som jag faktiskt inte har läst om på någon svensk blogg någonsin, träffade på den och vad den kallas på en Australiensisk blogg första gången.
 
Men som det är befinner jag mig alldeles för mycket under isen, är alldeles för slutkörd, det är väldigt mörkt, jag gråter och hyperventilerar och känner mig väldigt liten, hjälplös och hopplös.
Kaos känns det mest som hela tiden dessutom, vilket väl heller inte är så konstigt när minsta lilla känns överbelastande och sömnbrist hela tiden gör mig extremt överkänslig.
 
Dessutom är jag i för mig konflikt/väldigt jobbig situation med min kompis/vän Assar sedan några dagar tillbaka (gör mig rädd och ännu mera ångestladdad, är ju konflikträdd som tusan...) och kan inte göra någonting åt den situationen alls så som jag mår nu, skulle bara göra allting ännu värre, risken är att jag både skulle skrika av ilska och frustation åt honom och dessutom bryta i hop och grina....knappast något som skulle lösa något för någon av oss.
 
Läkaren vill att jag ger Valdoxanen två veckor till för att veta om den hjälper mig, fyra hemska veckor har gått då den verkligen inte har fått mig att må något bättre....
Har varit tvungen att käka lugnande tabletter de senaste två veckorna för att inte braka i hop totalt, men till och med med lugnande tabletter har det varit hemskt. (sen är jag ju rädd för att bli beroende av tabletterna, vill inte käka dem alls, men har inte haft något val)
 
Nu har jag fått en burk med Melatonin av en bekant (eftersom hon inte behövde dem mer) och hoppas verkligen att de ska kunna fungera på mig så att jag kan få sova och kunna återhämta mig lite någon gång.
Jag har fått klartecken av min psykläkare att börja med dem och sluta med de lufnande tabletterna.
Men jag är livrädd för att jag inte ska kunna sova något över huvud taget på dem eftersom de inte är ångestdämpande....
 
 

RSS 2.0