Alternativ hårtvätt

 
Det finns en hel del andra sätt att tvätta håret på än just schampo som både kan slita onödigt på hår/hårbotten, miljön och hälsan eftersom de bland annat oftast innehåller sulfater, det är inte helt ovanligt att även naturliga/ ekologiska schampon gör det till och med.
 
Man kan i stället använda sig av hårtvättsmetoder som att tvätta håret med enbart balsam (alla balsam funkar inte,googla på balsam-metoden för mer info) ägg, bikarbonat, utdrag på björklöv,honung, diverse leror som till exempel rasullera eller som vissa hävdar är en bra metod, att enbart tvätta håret med vatten.
 
Rasullera.är det jag testat mestvilket absolut gör håret rent, fräscht och luftigt på alla sätt och vis (vill personligen inte att mitt hår blir luftigt som korthårig eftersom det är för tjockt och inte går att ha och göra med på ett bra sätt alls då) men, jag som har känslig hårbotten som lätt kan bli itrriterad, börja flaga och klia upplevde tyvärr att det var för uttorkande och irriterande för min hårbotten.
 
Man använder ofta så kallad surskölj (blanda vatten och äppelcidervinäger och ha som sista sköljvatten till exempel) för att återställa ph-värdet i hårbotten och håret vid sådana här metoder vilket ska kunna hjälpa mot just irriterad, kliande hårbotten och även ge ytterligare glans och följsamhet som oftast gör att man även kan skippa balsam.
Bra för alla det fungerar för, men min hårbotten blir tyvärr ännu torrare och kliande av det.
 
Rågmjölstvätt är kanske inte lika välkänt som många andra tvättmetoder, men det är i allafall något som jag är nyfiken på och tänker testa fram över.
Någon som testat?
 
Här är ett recept:
 
RÅGMJÖLSTVÄTT
 
4-5 msk rågmjöl
3 dl ljummet vatten
(ev lite äppelcidervinäger, typ 1 tsk)
Skaka om ordentligt i en burk och låt stå i minst en kvart.
Sila sedan bort mjölet med hjälp av till exempel en nylonstrumpa eller annat finmaskigt tyg/sil.
Fördela sedan vätskan i torrt hårt och massera runt.
Skölj som vanligt.
Klart!
Hittrade ett recept på ett rasulleraschampo här om dagen som jag tänker testa eftersom det förhoppningsvis kan fungera bättre än enbart rasullera.
 
Rasullschampo
 
2 msk rasullera
1 dl vatten
1-2 tsk veg olja
1 tsk glycerin
1-2 tsk aloevera gel
 
Detta ska nog användas i blött hår, men är inte säker...
 
Har ni några bra erfarenheter av alternativa hårtvättsmetoder? Dela med er! :)
 

Svenska Tikei lanserar naturliga läppstift fria från Ricinolja :)

Tikei Läppstift som finns i 11 färger och till ett bra pris på 79 kr (ordinariepris 99kr)
Typiskt nog kan jag inte se att något av färgerna skulle passa min smak/passa mig :(
Vill ha ett klarrött läppstift med dragning lite mot orange utan ricinolja (min hud tål ej ricinolja) och naturkosmetiskt förstås!
SVÅRT att finna....

Naturligt täckande

TiKei Lipstick ger en täckande färg och naturlig lyster till dina läppar. Mjukt och behagligt att använda och ger läpparna ett vårdande skydd.

Naturliga, vårdande och mjukgörande

Vi har valt att endast använda 100% mineraler och naturliga oljor till vårt läppstift. På ingrediensfliken finns alla ingredienser listade och där finns även en länk med mer information om ingredienserna. De är fria från mineraloljor och konserveringsmedel.
Läppgstiften innehåller inga smakämnen. 
Läppstiften är mjukgörande, fuktgivande och vårdande och de är varsamt tillverkade för att behålla alla näringsämnen.

Veganvänliga och ej djurtestade

Vi har valt att inte använda bivax i våra läppstift, med hänsyn till er som är veganer. Vi använder istället Candelillavax som kommer från växtriket.

Självklart är de inte testade på djur! 
 
Exempel på innehåll:
(inte mycket skillnad på innehållet mellan de olika läppstiften)
Lipstick Dublin
Butyrospermum Parkii, Candelilla Cera, Mica, Oleic/Linoleic/Linolenic Polyglycerides, Tocopheryl acetate, Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491)
 
Tikei.se
 


"Pillerparadoxen", intressant och skrämmande bok vad det verkar som...

Hittade den här boken på nyhetshyllan på biblioteket i går och lånade den, någon som har läst den?
 
Beskrivning:
I över femtio års tid har psykiatrin och läkemedelsindustrin hävdat att medicinerna mot våra vanligaste psykiska åkommor bara har blivit bättre och bättre. 

Om detta vore sant, kunde man vänta sig att antalet drabbade skulle ha minskat. Men så har inte skett. Antalet personer med psykiska problem har istället ökat explosionsartat - i takt med att medicineringen har ökat.

Det är alltså någonting som inte stämmer med den psykiatriska framgångssagan.

I Pillerparadoxen berättar vetenskapsjournalisten Robert Whitaker en helt annan, mer överraskande och mer chockerande historia. 

Med hjälp av omfattande kartläggning och analys av forskningen på området visar han bland annat att läkemedel som ges mot schizofreni, depression, ångest, bipolär sjukdom och ADHD inte alls har de långsiktigt positiva effekter som ofta hävdas. Tvärtom, visar forskningen, kan långvarig medicinering förvärra befintliga symptom och orsaka nya, samt i värsta fall göra dessa kroniska.

OM FÖRFATTAREN

Robert Whitaker är författare och journalist. Han har tidigare bland annat utgivit Mad in America, som av Discover Magazine utnämndes till en av 2002 års främsta populärvetenskapliga böcker. Robert Whitaker är även ansvarig utgivare för hemsidan Mad in America, ett i USA inflytelserikt forum för kritisk diskussion om psykiatriska mediciner.

FRÅN MOTTAGANDET I USA

"Pillerparadoxen är utan tvekan den mest belysande boken om psykiatrisk behandling som jag någonsin läst, och jag har läst hundratals. När jag tog del av den, och insåg omfattningen av de psykiska besvär som förorsakats av läkemedelsindustrin, drog jag spontant paralleller till Rachel Carsons Tyst vår." Bruce E. Levine, Huffington Post

"Pillerparadoxen är ett av de mest alarmerande och betydelsefulla grävande reportagen jag har läst på länge. Kanske någonsin. Whitaker har övertygat mig om att psykiatrin i USA, i samarbete med läkemedelsindustrin, är i full färd med att göra sig skyldig till det största fallet av iatrogenes skadlig medicinsk behandling i historien. Han är den slags vetenskapsjournalist som gör mig stolt över att vara vetenskapsjournalist." John Horgan, Scientific American

"En mäktig anklagelseakt mot hur psykiatrin fungerar idag." Marcia Angell, New York Review of Books

"... argumenten är oroväckande klarsynta och genomgående underbyggda. Tillsammans bildar de en provokativ men trovärdig tes, som levereras med skönlitterär vitalitet. Whitaker lyckas vara fördömande och samtidigt envist optimistisk i denna fängslande, skrämmande och övertygande bok." Druin Burch, New Scientist

"En viktig bok vars tes förtjänar seriös behandling." Alex Good, The Record

"Pillerparadoxen kartlägger kontroversiell terräng på ett sätt som påminner om en kriminalroman ... Psykiatriska läkemedel har förändrat livet för miljoner. Den här boken undersöker vad som hade hänt utan läkemedlen. Det är ett alternativ värt att begrunda." Laura Fitzpatrick, The Time

"Pillerparadoxen river ner psykiatrins noggrant uppbyggda och färgglatt målade arkitektur, och riktar sedan en halogenlampa mot rasmassorna som är kvar. Whitaker följer den gamla skolan. Han tittar på forskningen. Men till skillnad från andra författare läser Whitaker all forskning han kan hitta inte bara de studier som stödjer det förhärskande synsättet. Ta allt du vet om psykiatri. Vänd upp och ner på det. Då får du en ganska bra bild av vad Whitaker har upptäckt." Jenny Westberg, Examiner

"Jag rekommenderar starkt denna bok till alla oss som är intresserade av vad som händer på psykiatrins område. Whitaker är en seriös och välinformerad undersökande journalist ... en solid, välunderbyggd framställan som vilar på fakta." Bernadette Grosjean, Psychiatric Services

"Whitakers oroande tes är sannerligen värd ett grundligt övervägande och en seriös debatt. Medicinens historia, och psykiatrins historia i synnerhet, är överfylld av brett accepterade och tillämpade behandlingar som senare visade sig vara ineffektiva och skadliga." Daniel Herman, MIWatch

UTMÄRKELSER

Investigative Reporters and Editors, IRE, tilldelade 2010 Pillerparadoxen utmärkelsen bästa grävande journalistik i bokform med följande motivering:

"Denna avslöjande undersökning av läkemedelsindustrin och dess kopplingar till vårdsystemet presenterar oroväckande belägg för att samma mediciner som skrivs ut mot psykiska sjukdomar kan bidra till att förvärra problemen. Whitaker framlägger bevis som tyder på att medicinerna riskerar att göra åkommor som depression, bipolär sjukdom och schizofreni kroniska och svårt handikappande. Whitaker varvar djupgående analys av medicinsk forskning och kliniska studier med övertygande exempel ur verkliga livet. Resultatet blir en svidande vidräkning med den förhärskande synen att psykiska besvär per definition kan och bör läkemedelsbehandlas.

Värme som lugnande (!?)

Det sägs att värme är lugnande, borde då inte den här väldiga sommarvärmen och gassande solen med temperaturer över 30 grader de senaste dagarna lindra ångest?!?
Tydligen inte min vedervärdiga ångest i allafall, skulle den vara värre än så här skulle jag väl inte kunna andas alls...
Är det bara jag, eller fungerar sommarvärmen som ångestlindrare för dig?
 
 

Varför?

Varför är det alltid som så att när jag väl börjar märka att det är lite bättre, (ja alltså att jag inte mår hemskt dåligt på en massa sätt) så går det åt skogen, och det ofta väldigt snabbt dessutom...
Helt vidrigt är det att det ska behöva vara så ju.
Jag hann bara skriva om att det inte är lika krisigt och hemskt längre för lite över en månad sen här på bloggen och så gick det åt helvete i raketfart igen!!! 
Usch, känns för jäkligt att hela mitt liv ska behöva bestå av att må så himla dåligt, hur jag än gör är det som att välja mellan pest och kolera.
Till och med min psykoterapeut sa just det här med Pest eller kolera angående mig nyligen.
På många sätt är sommaren och ljuset dessutom den värsta årstiden för min del.
Förr var sommaren bad, bad, bad, alltid det bästa med sommaren eftersom jag trivs bättre i vatten än på land och gärna simmar så långt att folk blir oroliga om jag har någon med mig..
Men, eftersom jag har en massa ständiga väldigt tärande undelivsproblem och dessutom inte klarar av att riskera fler urinvägsinfektioner så vågar jag helt enkelt inte bada/simma och har så heller inte gjort på ca 10 år!!  :(
Att vara ensam på sommaren är också mycket värre än annars, det har jag varit förr och i sommar har jag inte umgåtts med någon på två månader om man bortser från några timmar en gång i veckan på sykurs) och terapin två gånger i veckan (inte nu, nu är hon på semester) och en gång när brorsan hjälpte mig med min strulande mobil då...
 
Jag har inte skrivit om det liksom en massa annat, men det har minst sagt varit och är väldigt svårt mellan mig och Assar ända sedan års-skiftet minst.
Ja, från min sida iallafall, han har behandlat mig illa och sen röt jag i från, jag vet inte alls var jag har honom längre, om han vill hålla kontakten/ses ens?!?
Om jag vill/klarar av det/borde det ens?!?
Vi har bara setts 4-5 gånger det här året!!! Tidigare sågs vi ca en gång i veckan i allafall och sommartid ca 2 gånger i veckan, så det märks ju tydligt för mig som inte har någon annan vän/kompis här I stockholm längre.
(Har knappt några andra vänner på avstånd heller,  hörs via sms/mail med en några gånger om året förutom en som jag smsar några gånger i veckan eftersom vi inte kan ses eller höras på annat sätt, men det är komplicerat)
 
Så från att inte ha umgåtts med någon på två månader till att far kom upp hit i en vecka och vi har setts varje dag( han åker tillbaka i dag) blev det en extrem omställning.
Känts ganska chockerande faktiskt.
Alldeles för intensivt egentligen, varit helt slutkörd varenda dag (fast vi bara har setts halva dagen) och storgråtit många dagar i rad  på grund av att det blir för mycket att hantera både i kroppen och skallen för mig + att han kom upp precis när jag var jätteslut av att ha mått fruktansvärt veckan innan han kom.
 
Så, nu blir det väl ökentomt och skittungt ensamt igen.....
 
Usch!
 

RSS 2.0