Choklad som medicin



Chokladaddict är jag definitivt
och vore det inte för den ljusa chokladen jag äter förutom den mörka varje dag så kunde jag ju ha ett riktigt gott samvete med alla goda hälsoeffekter den faktiskt ger.
Intressant att de hela tiden kommer nya bra studieresultat ang chokladens hälsoeffekter :)
Här har ni en färsk studie som jag hämtat från Wellnessguide.se
Forskare från de tre universiteten Harvard Medical School, University of Düsseldorf och University of California har tillsammans gjort en studie på kakaobönans kemiska sammansättning. Rapporten visar att choklad är rena medicinen.
Här är de medicinska områden som forskarna menar kan påverkas med choklad:

Blodtrycksänkande
När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket minskar.

Kolesterolsänkande
Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna. En tredjedel av chokladens fett består av den enkelomättade oljesyran Omega 9, det vill säga samma nyttiga oljesyra som i olivolja. En annan tredje del består av stearinsyra som är ett mättat fett. Det fina med stearinsyran är att levern bryter ner den till oljesyra. Resultatet blir att choklad, precis som olivolja ökar det goda och minskar det onda kolesterolet i blodet.

Rena hjärtmedicinen
Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill femtio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden.
En mörk chokladkaka på 100 g täcker en femtedel av det dagliga magnesiumbehovet. Med kallpressad choklad räcker det med cirka 20 gram choklad!

Placklösare i blodkärlen
Åderförfettning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning.

Ångestdämpare
I kakao finns många viktiga aminosyror, bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar.

Lusthöjare
Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller Tryptofan, byggstenen till Serotonin. När vi äter choklad ökar serotonin-nivåerna i hjärnan. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjande effekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?

Ökar insulinkänsligheten
Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar mot alla former av blodsockersjukdomar.

Uppiggande
Inte bara en sockerkick. Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet. Kallpressad choklad minskar behovet av stort intag för dessa hälsoeffekter – därmed slipper man även så mycket socker.

Viktminskande
Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla.

Blodförtunnande propplösare
En propp bildas då blodplättar koagulerar. För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar koagulera. Studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl.

Tumörhämmare
Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen.

Boost för immunförsvaret
Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret.

Läs gärna mer om hälsoeffekter och forskning på mörk choklad på http://wellnesschoklad.se
Harvard Medical School, University of Düsseldorf och University of California

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0