Kokosfett för hud och hälsa



Insmord med kokosfett är jag och luktar mums filibaba =)
Brukar köra kokosfett då och då efter duschen numera både på kroppen och i ansiktet och I just löööv it!
Bra att äta är den också, men den ska vara kallpressad, virgin för att vara nyttig och gärna ekologisk också.

Här kommer lite nyttig fakta:


Kallpressat kokosfett - morgondagens medicin
Kokosfett, med otroliga näringsmässiga och farmakologiska möjligheter, har på grund av nedvärdering gått förlorad för den moderna medicinen i årtionden. Äntligen har kokosfettet fått den upprättelse den förtjänar.
Det är inte bara det i särklass mest hälsosamma fettet, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena.

Laurinsyra - en nyckelkomponent i kokosfettet
Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingrediens. Laurinsyran är ett viktigt näringsämne för såväl
spädbarn som vuxna människor.

Kokosfettets hälsobefrämjande egenskaper
Vid för oss normal rumstemperatur är kokosfettet gråvitt och fast, men när temperaturen stiger till 25-28 grader övergår den i flytande form. När du tar lite fast olja mellan dina fingrar smälter den omedelbart.
Denna reaktion är en fingervisning om hur snabbt den bryts ner i kroppen och omvandlas till energi. En huvuduppgift för antioxidanter är att avbryta och hindra oxidationsprocessen i cellerna. Kokosfettet har
den förmågan.

Problem med kroppsvikten
Grundorsaken till fetmaepidemin i USA var, att kokosfettet ersattes framför allt av industriellt raffinerad soja- och majsolja, vilka inkräktar på insulinproduktionen, hämmar sköldkörtelns förmåga att producera de hormoner vi behöver för att bränna fett. Ämnesomsättningen blir långsammare, så att fettet lagras i stället för att förbrännas. Kokosfettet hjälper dig att gå ner i vikt och behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett kan göra.

Den mäktiga marknadsföringsmaskinen
Studier påvisade, att kokosfettet och alla mättade fetter var de främsta orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar, på grund av att de höjde kolesterolnivåerna i blodet. Falska vetenskapliga undersökningar
användes för att övertyga allmänheten om att mättade fetter var ohälsosamma. Inga egentliga tester gjordes på det naturliga kokosfettet utan endast på härdat fett. Alla härdade oljor oavsett om de är mättade
eller omättade höjer kolesterolnivån. Det är närvaron av transfettsyror, som är orsaken till hälsoproblemen,
eftersom de är fettsyrekedjor som inte har behållit sin naturliga uppbyggnad efter raffineringsprocessen. Kokosfettet bildar inga transfettsyror.

För utvärtes bruk
Fettet är utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. Kokosfettets små molekyler gör att den lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis har kokosoljan visat sig vara till stor hjälp.
Ett av de klassiska tecknen på åldrande är när bruna fläckar (leverfläckar) visar sig på huden, lipofuscin, resultatet av oxidation av omättade fetter med hjälp av fria radikaler. För att hindra nybildning av lipofuscinpigment och eventuellt minska antalet fläckar använd kokosolja både ut- och invärtes. Fettet hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig. I vissa fall kan den även reparera skadad hud, oljan absorberas av bindvävens cellstruktur, den tränger in i djupt och stärker därmed underliggande vävnad.
Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning. Värm oljan i vattenbad vid hårinpackning.

I matlagning
Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning. Det börjar oxideras först över 198 grader. Använd kokosoljan till sautering av grönsaker, till stekning av kött och fisk, till salladsdressing, tillsätt 1 msk vid kokning av ris, varför inte i morgongröten och vid mixning av näringsdrinkar, smooties.

Daglig dos
En lagom terapeutisk dos är 3-4 matskedar per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp

Kokosfett, ekologiskt ca 700g



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0