Fråga och svar från läkare...

Ni vet väl att man kan skriva anonyma frågor till läkare på vårdguiden 1177.se varje vardag klockan 14.00?!?
Man garanteras där efter svar inom 7 dagar, ibland får man svar av specialister inom det område man frågar dessutom :)
Hur som helst, skrev till dem för någon vecka sedan angående mina långvariga smärtor från urinröret och det....
 
Hej!
Efter en urinvägsinfektion för över ett år sedan behandlades jag med antibiotika två gånger (eftersom den kvarvarande svedan kunde bero på en annan bakterie som urolog hittade i min urin) och hade ändå kvarstående besvär av sveda efter detta fram och tillbaka för att sedan plötsligt bli extremt dålig i 2 månader runt julen då jag drabbades av tortyrlika smärtor från urinröret, kändes som om en eld brann nästan hela tiden. Blev sängliggande i en väldig frossa och kunde knappt äta något eftersom jag blev så extremt illamående. Har sedan dess levt med sveda i från urinröret och kommit underfund med att det är mat och dryck som utlöser och förvärrar det hela. Allt som är surt, beskt eller starkt på något vist (Spenat, citron, vinäger, peppar, mörk choklad,mjölkprodukter m.m.) måste jag undvika så långt det går, drabbas annars några timmar senare av sveda, i värsta fall så svår att jag får frossa. Måste även hela tiden tänka på att dricka minst 9 glas vatten varje dag eftersom jag får sveda så fort urinen blir mer koncentrerad. Jag har varit hos urolg efter julen, cystoskopi har utförts, allt såg bra ut, hon hade ingen aning om vad mina besvär berodde på eller varför jag reagerar på mat och dryck så som jag gör, men vill jag så kan jag boka in mig hos en uroterapeut för att testa kortison i urinröret. Är dock rädd att det ska förvärra det hela eftersom jag fick kortison av en stark sort för ett hudområde i underlivet för ett tag sen som jag inte kunde fortsätta använda eftersom salvan spred sig till urinröret och gav mig sveda, vill verkligen inte riskera att förvärra det hela. Vad kan det här vara och vad ska jag ta mig till med detta? Med Vänliga hälsningar

Svar:

Hej!

Jag förstår att du måste ha det besvärligt utifrån den beskrivning du ger av dina besvär. Jag har under min tid som allmänläkare (40 år) inte träffat på någon patient med den typ av besvär du beskriver. Jag kan heller inte erinra mig att jag läst om något liknande i medicinska läroböcker. Det du beskriver om att olika mat och dryck ger upphov till besvär ifrån urinröret är alltså inget jag känner igen.

Men det finns infektioner där aktuell orsak inte påvisas med vanlig urinodling. Det är odling med avseende på klamydia, som bör göras om det inte redan är gjort. Mykoplasma är också en möjlig, men inte så vanlig, orsak till urinrörsinflammation.

Inflammation i urinröret är hos de jag har mött med liknande besvär i första hand kopplat till bakteriell infektion i urinblåsa och urinrör. Sen förekommer ju ibland liknande symtom trots att bakterieväxt i urinen inte kan påvisas. Men då brukar det antingen gå över av sig själv eller så skrivs remiss till urolog eller gynekolog efter att klamydiainfektion har uteslutits. Specialistläkaren utför då ofta cystoskopi då för att se om det finns tecken på retning eller inflammation i urinrörets slemhinna eller i blåsslemhinnan.

Ibland provar specialisten installation i blåsan med silverkloridlösning och i urinröret prövas ibland behandling med kortison. Vissa kvinnor kan ha försnävning av urinröret och då prövas ibland vidgning genom att man för in successivt tjockare sond eller stift.

Några andra förslag på vad det kan bero på har jag alltså inte och jag skulle kanske ändå pröva den erbjudna kortisonbehandlingen. Det kan ha varit en tillfällighet med svedan, normalt sett brukar inte kortison ge irritation på slemhinnor i underlivet.

 

Tyvärr var han som svarade inte urolog, de undersökningar som han nämner har jag redan gjort, så att utsätta sig för kortison som en främmande människa sprutar in i urinröret ett par gånger i veckan under vem vet hur lång tid verkar vara det enda förutom om silverkloridbehandling går att få.

Fy f-n säger jag bara!

Att fläka upp underlivet inför en främmande människa två gånger i veckan återkommande vill väl verkligen INGEN! För min del orsakar gynekologundersökningar och liknande dessutom att jag mår hemskt dåligt lång tid efteråt, känns som ett övergrepp och jag blir även väldigt äcklad inför mig själv och den andra personen.

Men vad ska man göra annars???


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0