Sommartid, sol och solskydd...

 
Solen är bra, det får vi aldrig glömma, den stärker vårat immunförsvar, ger oss mer energi, livsviktigt D-vitamin och kan mildra vissa sjukdomar som till exempel Psoriasis.
Men som med det mesta som är bra är den bara bra i begränsad mängd.
Det råder egentligen ganska delade meningar om hur mycket sol som faktiskt är bra för oss, men en sak kan nog de flesta hålla med om (förhoppningsvis alla) och det är att det är skadligt att bränna sig och bli röd eftersom huden minns alla brännskador som den fått genom livet och ju fler det blir dess tu sämre kan huden reparera sig, vilket i sin tur kan leda till hudcancer i värsta fall.
 
De bästa solskydden är kläder, vida hattar och skugga, solkrämer kan aldrig skydda lika bra som dessa skydd.
Solkräm är alltid ett komplement och som jag ser det något att ta till om det verkligen är nödvändigt eftersom det även råder mycket skiljda meningar där om det faktiskt är bra eller till och med skadligt med så kallade fysikaliska och naturliga solkrämer innehållande Zink och titandioxid (eller bara innehållande en av substanserna)
Förhoppningsvis kommer det totalt växtbaserade 100% naturliga solkrämer i framtiden som det inte råder någon tvekan om skadlighet eller ej, men det lär väl tyvärr dröja.
 
Vegetabiliska oljor cirkulerar det många rykten om på nätet angående att de skulle innehålla Solkyddsfaktorer av olika grad (här finns en sida som listar oljor med Spf) men frågan är hur säkra de är? Skyddar de till exempel mot både Uva och Uvb- strålarna?!?
Det vill säga Uva som bland annat gör oss rynkiga och tränger långt ner i huden och Uvb som främst skadar huden på ett ytligare plan och gör huden röd och visar att vi har bränt oss.
Skydd mot både Uva och Uvb behövs för att en solkräm ska vara så säker som möjligt.
 
Hallonfröolja är väl den oljan som har fått mest uppmärksamhet de senaste åren p.g.a. dess rykte om sig att innehålla ett solskydd på mellan Spf 28-50, om det fungerar eller ej låter jag personligen vara osagt.
En som tycker att det fungerar är i allafall den här kvinnan
 
Ett tips från mig är att kolla in Strålsäkerhetmyndighetens hemsida, där kan man nämligen varje dag räkna ut hur mycket sol man för sin hudtyp, ålder och tid på dagen tål utan solkräm.
här
Finns även som App på sidan.
 
Hur tänker ni själva runt solen och solskydd?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0